Yhteystiedot

harri.marstio@gmail.com
Keikat: Janne Hietanen / 044 209 3523
Dex-viihde oy
janne.hietanen@pp1.inet.fi

Elämän viemää 

32 Marstion parasta

elamanviemaaweb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CD/Parlophone

CD1

1. ELÄMÄ VIE 3'44

2. KALPEAAKIN KALPEEMPAA 4'44

- A Whiter Shade Of Pale - 

3. SIRKUSTYTTÖ 3'56

4. MUISTO VAIN JÄÄ 3'45

- Only A Fool Breaks His Own Heart - 

5. RAKKAUDEN JÄLKEEN 3'27

- Was Ich Dir Sagen Will -

6. MÄ SUA, SÄ MUA 3'09

7. SÄRKYNEEN TOIVEEN KATU 3'51

- Boulevard Of Broken Dreams -

8. SURULLINEN SUNNUNTAI 4'07

9. ÄLÄ KIIRUHDA 3'56

10. KARUSELLIN HEVOSET 4'28

11. SAMETINPEHMEÄ YÖ 4'44

- Nights In White Satin -

12. KUUTANSSI 4'45

- Moondance -

13. VIERELLESI JÄÄN 3'20

14. TYHJÄ TARINA 3'12

- A Drum Tale -

15. SYDÄNYSTÄVIEN YÖ 4'25

16. TALO 4'36

 

CD2

1. KUN ALKOI SARASTAA 4'03

2. LUONNOSTAAN 3'56

- Nature Boy -

3. VARJOT 3'09

4. TUULEE JA SATAA 2'29

5. ODOTAN SINUA 3'51

6. SIBONEY 3'31

7. RUOHO KUMARTAA 3'32

8. VILLI MAAILMA 3'39

- Wild World -

9. MATALASSA MAJASSA 2'58

10. TIE

Elokuvasta La Strada

11. KUU

- What A Little Moonlight Can Do -

12. TENNESSEE WALTZ 2'17

13. SAVANNAH WOMAN 3'21

14. ROMANY VIOLIN 3'50

15. ALWAYS YOU 2'49

Tschaikovsky's Romance

16. SERENADE 3'19

 

Masterointi: Mika Jussila / Finnvox Studiot, Helsinki

(P) 2002 Oy EMI Finland AB

 

Työtä tekevä mies

"Ja vaikka kaikki häviäisi, jäähän aina sentään blues, vanha kunnon jukeboksi ja sen hieno läpikuultavuus."

1980-luvun alussa koin saman elämyksen kuin moni muukin suomalainen; kuulin radiosta Äänen, joka lauloi "Romany violinia". Se Ääni jäi heti ensi kuulemalla pysyvästi mieleen. Pedro Hietaselle Marstion ääni oli jäänyt mieleen jo aikaisemmin. Hän oli kuullut autonsa radiosta Harrin Rock-radioon lähettämän nauhan ja soittanut välittömästi toimittajalle saadakseen laulajan yhteystiedot. Pian tämän tapauksen jälkeen Harri Marstiota saatiin sitten kuulla levyltä.

Syksyllä 1985 Pedro soitti minulle ja kertoi, että Marstio on tekemässä EMI:lle suomenkielistä albumia. Pedro pyysi minua sanoittajaksi ja ehdotti, että menisin tapaamaan Harria, jotta tutustuisimme toisiimme. Pakkasin olkalaukkuni ja hyppäsin junaan. Matkustan mielelläni junassa, siellä tuntee jotenkin olevansa keskellä elämää. Ja elämä näyttää toisenlaiselta junan ravintolavaunussa kuin lentokoneen liikemiesluokassa. Marstio on laulanut lauluja niille ja niistä, jotka matkustavat junalla, istuvat savuisissa kuppiloissa, tekevät raskasta työtä tai ovat työtä vailla. Yksi Harrin kirjoittama laulu on "Työtä tekevä mies". Se on Harrin omakuva ja kuvaus ympäristöstä missä maata ristiin rastiin kiertävä laulaja tekee työtään. Lavalla on mies, Ääni ja kitara, useimmiten toinenkin mies kitara, Nipa Niilola, Marstin pitkäaikainen työkumppani. Uransa alusta lähtien Marstio on tuonut laulujaan kuultavaksi niille, jotka eivät konserttisalien penkkejä juurikaan kuluta. Hän on esiintynyt myös suurilla estradeilla, mutta kun on nähnyt ja kuullut Marstion kuppilakeikoilla, ymmärtää miten arvokasta työtä mies tekee, omalla tinkimättömällä tavallaan. Jollei näitä laulavia lohdun-ja ilontuojia olisi, maailma olisi monta astetta kylmempi paikka.

Matkustin junalla Kouvolaan ja tapasin Marstion rautatieasemalla. Saimme päähämme painella Harrin pakettiautolla Mikkeliin. Pyörimme siellä aikamme ja päädyimme Harrin vanhempien kesämökille. Siellä näin kuinka Harri lämmittää saunan, ja kirjoitin siitä myöhemmin runon. Harri lämmittää saunan toisella tavoin kuin minä, mutta se ei estä meitä olemasta ystäviä. Tutustuminen vei aikansa, oikeastaan voi sanoa, että se tapahtui vasta siinä vaiheessa kun teimme ensimmäisen yhteisen juttumme, LP:n "Strip Tease". Kun kirjoittaa laulutekstejä jonkun muun laulettavaksi, on syytä tietää millainen ihminen niissä kengissä taivaltaa, sanoittaminen ei saa olla liukuhihnatyötä, eikä se Harrin kanssa sellaista voi ollakaan. Harri miettii tarkasti mitä hän laulaa, juuri sitä tarkoitan kun sanon, että olennaisin piirre Harrin työskentelyssä on tinkimättömyys. Ne, jotka pitävät oman linjansa, eivät useinkaan päädy iltapäivälehtien etusivuille tai julkisuuden valokeilaan yleensäkään, koska he eivät ole imelää kuorrutusta kakun päällä, vaan he ovat itse kakku.

"Strip Tease" levyn jälkeen yhteistyötämme on jatkunut albumeilla "Huoneestasi loistaa valo", "Ilon sekunnit", "Sametinpehmeä yö", "Sateenkaaren pää", "Elämä vie" ja "Loivaa voimaa". Olen siis tehnyt Harrin kanssa kimpassa hommia vuodesta 1986, ja olen siitä vilpittömästi iloinen ja ylpeä. Kaiketi yhteistyö jatkuu niin kauan kuin meikäläisell kynä kädessä pysyy.

Maailmassa on monia perusasioita; jalat, käveleminen, tuoli, sauna ja ennen kaikkea kirkas, puhdas vesi. Minun mielestäni Harri Marstion musiikki on juuri sellaista. Se on tänä monenkirjavien esanssilitkujen aikakautena harvinaista. Mutta tässä sitä on, kirkasta, virvoittavaa vetta. Maistakaa, olkaa hyvä.

 Lauttasaaressa 16. elokuuta 2002

- Jukka Itkonen -